NOVO | KUPI SVOJ VALUE PACK 🔥

Prednosti i vrste bodyweight treninga

U novu godinu smo odavno zakoračili. Moramo priznati da početak godine nije bio onakav kakvom smo se nadali, a jedan od razloga su zatvorene teretane. No, bez obzira na to – nema predaje, nema odustajanja i u svaki dan koračamo još jači i snažniji! Vjerujemo da su mnogi od vas za novogodišnju odluku izabrali redovito treniranje i upisivanje teretana. O tome kako se pridržavati ove odluke smo već pisali (ovdje).

Mnogi početnici, ali i iskusni vježbači često misle da je treniranje sa spravama u teretani jedini način koji će dati dobre i vidljive rezultate. Međutim, to je jedan od mitova zbog kojih će, nažalost, neki odustati od svoje odluke, pogotovo u vrijeme zatvorenih teretana.

Potrudili smo se održavati vas aktivnima kroz naše kućne treninge koje možete pratiti na našim Facebook i Instagram stranicama i profilima Coach4you. Za vježbanje uz naše kućne treninge nisu potrebne sprave niti ostali dodaci, već samo tvoje vlastito tijelo i njegova težina. Drugim riječima, radi se o bodyweight treninzima. Što su bodyweight treninzi i koje su njihove prednosti?

Bodyweight trening podrazumijeva vježbe s vlastitom težinom koja prkosi gravitaciji. Zbog uključenosti cijelog tijela prilikom izvođenja vježbe rezultat je gubitak kilograma, dobivanje mišićne mase, ali i rad na koordinaciji, kondiciji i izdržljivosti.

Tri su vrste bodyweight treninga:

1. Trening jakosti

Za ovu vrstu treninga izvode se teže vježbe koje uključuju veći postotak mišićne mase i izvode se uz manji broj ponavljanja. Bitno je imati na umu da nikako ne želimo postići zamor mišića, tj. rad do otkaza. Vježbe se izvode s manjim ponavljanjem (cca do 5 ponavljanja), serije traju kratko, a pokreti se moraju izvoditi kontrolirano kako bismo dobro aktivirali željenu skupinu mišića i izbjegli eventualne ozljede. Pauze između serija traju 2 do 3 minute.

2. Trening mišićne izdržljivosti

Za ovu vrstu treninga radimo veći broj ponavljanja. Vježbe su lakše i koristi se manji postotak mišićne mase. Ova vrsta treninga je zapravo kombinacija jakosti i izdržljivosti

3. Trening kardio-respiratorne izdržljivosti

Cilj ove vrste treninga je puls održavati visokim. Koristi se jako velik broj ponavljanja laganih vježbi, serije traju puno duže, a pauze su kraće. Vježbe koje pripadaju ovoj vrsti treninga su preskakanje vijače, trčanje na mjestu i sl.

Jedna od najvećih prednosti ovakvog tipa treniranja je mobilnost. Za izvođenje vježbi nisu potrebni dodatni rekviziti, a vježbe se mogu izvoditi bilo gdje – kod kuće, na otvorenom i sl. Ono što je svakako potrebno za uspješno vježbanje je dobra volja, a vjerujemo da ti toga ne nedostaje! Osim što početnicima predstavlja svojevrsno uhodavanje u svijet fitnessa prije dolaska u teretane, bodyweight vježbe korisne su u iskusnijim vježbačima jer ubacivanjem ovih vježbi u svoj trening mogu postići rast mišićnih skupina s kojima možda nisu zadovoljni ili žele poboljšati rezultate.

Na našim Facebook i Instagram profilima, kao i na profilima Coach4you možete pratiti live treninge svaki radni dan u 18 sati. Priključiti nam se mogu svi, početnici i oni iskusniji vježbači! Čekamo vas!

Vaš Gyms4you tim

Podijeli: