NOVO | KUPI SVOJ VALUE PACK 🔥

Koja je najbolja cardio aktivnost – trčanje, hodanje ili vožnja bicikla?

Budući da veliki broj ljudi vodi ubrzani ritam života pun stresa i brze prehrane, briga o fizičkom zdravlju nam postaje sve važnija. Cardio vježbe, poznate kao kardiovaskularne ili aerobne vježbe, aktivnosti su koje povećavaju broj otkucaja srca i u isto vrijeme ubrzavaju disanje. Ukoliko uključite cardio aktivnosti u svakodnevni život, vaše cjelokupno zdravlje zasigurno će se poboljšati.

“Cardio je bilo koja vježba koja podiže puls srca između 60 do 85 posto maksimalnog broja otkucaja.”

U cardio ubrajamo hodanje, trčanje, plivanje, bicikliranje, ukratko bilo koju vježbu koja podiže puls srca između 60 do 86 posto maksimalnog broja otkucaja. Izdvojili smo 3 cardio aktivnosti, a koja je najbolja, zaključit ćete sami.

Hodanje: jednostavnost

Hodanje je najjednostavnija i najlakša cardio aktivnost. To je jedna od pristupačnijih aktivnosti upravo zbog toga što ne zahtijeva dodatnu opremu na koju morate potrošiti velike iznose novca te je možete raditi gotovo bilo gdje. Hodanje je niskointenzivno, što znači da nećete opteretiti zglobove i mišiće.  Aktivnost hodanja prikladna je za početnike, starije i one koji se oporavljaju od neke vrste povrede.

Ukoliko prakticirate hodanje brzim tempom, u 30 minuta dnevno može značajno poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. 

Trčanje: brzina

Za razliku od hodanja, trčanje je visokointenzivna aktivnost koja može brzo povećati vašu srčanu frekvenciju. Također, pomaže u izgradnji izdržljivosti i snage u donjem dijelu tijela, posebno u nogama, te je jednako tako odličan način da se oslobodite stresa i poboljšate mentalno zdravlje.

Trčanje samo po sebi može biti izazovno za zglobove i mišiće, posebno ako nemate dobru tehniku ili ako ste skloni povredama. Stoga, ako imate problema sa zglobovima ili ranijim povredama, brzo hodanje je puno bolja opcija.

Biciklizam: snaga i zabava

Biciklizam ili vožnja bicikla pomaže u toniranju mišića nogu i poboljšanju ravnoteže te istovremeno smanjuje rizik od ozljeda zglobova. Vožnja bicikla je odlična kombinacija aerobnog vježbanja i jačanja mišića nogu. Bicikliranje možete prakticirati sami ili u društvu, možete pedalirati u zatvorenom prostoru na sobnom biciklu ili vani na običnom biciklu.

Vožnja bicikla je zdrava aktivnost koja sagorijeva puno kalorija za cijelo tijelo i odlična je opcija za ljude koji žele intenzivniji trening od trčanja ili hodanja.

Koji je zaključak?

Koju aktivnost ćete odabrati ovisi o vašoj dinamici te je vrlo individualno koja je aktivnost za vas najbolja. Trčanje je odlično za one koji traže brze rezultate i izazov, ali budite oprezni s povredama. Hodanje je jednostavno i prikladno za većinu ljudi, dok vožnja bicikla nudi kombinaciju zabave i kondicije. Za fizičko zdravlje bitna je predanost i kontinuitet, bez obzira koju aktivnost odabrali. Uvijek možete kombinirati sve tri aktivnosti kako biste održali raznolikost u svom treningu. Najbitnije je da radite ono što najbolje odgovara vašem tijelu i načinu života, a da u isto vrijeme i uživate u tome.

Podijeli: