5 načina za borbu protiv stresa

Protekla nas je godina suočila s mnogim situacijama o kojima možda nismo ni razmišljali. Suočili smo se s pandemijom novog virusa i stalnom neizvjesnošću koju je sa sobom donijela. Uz to, našu su zemlju pogodili razorni potresi koji su uzeli ukupno 8 života, a ostavili nam veliku materijalnu štetu. Sve te situacije su na nama ostavile neke tragove, a stres je gotovo postao naša – svakodnevica.

Godinu smo ispratili u znaku potresa koji su se osjetili u gotovo čitavoj Hrvatskoj, a najviše štete su ostavili u Sisačko-moslavačkoj županiji. Potrese ne možemo predosjetiti, predvidjeti, a zapravo se na njih ne možemo niti dovoljno psihički pripremiti. Zato se mnogi danas osjećaju uplašeno, tjeskobno, depresivno i stresno. O negativnim posljedicama stresa već smo pisali, a sad ti donosimo 5 jednostavnih načina za borbu protiv njega.

1. Redovita tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost smanjuje nivo kortizola – hormona stresa. Kortizol luči kora nadbubrežne žlijezde te utječe na mnoge organe i njihovu funkciju. Naziv hormona stresa zaslužio je jer se pojačano luči u stresnim situacijama pri čemu se stvara energija koja je potrebna za rješavanje stresnih situacija u kojima se nalazimo. Prilikom povišenog nivoa kortizola tijelo se osjećao kao da je u opasnosti i da iz te opasnosti mora pobjeći. Kad smo pod stresom duže vrijeme, javljaju se problemi poput povišenog tlaka, problema sa štitnjačom, dijabetesa, depresije i sl. Svakodnevna lagana tjelovježba smanjuje nivo kortizola i na taj način se štitimo od posljedica stresa

2. Vrijeme ‘za mene’

Užurbani način života koji smo do prošle godine živjeli je pandemija koronavirusa malo ublažila. Međutim, to ublažavanje je samo prividno jer se, bez obzira na rad od kuće na koji su mnogi morali prijeći, radni dan i dalje nastavlja, ali u drugačijom obliku na koji smo se morali priviknuti. Mnoga djeca nisu išla u vrtić pa su roditelji uz rad od kuće morali balansirati i čuvanje djece, škole se odvijaju online što također donosi mnoge promjene u kućanstvima, na rad od kuće se treba priviknuti, a mnogi koji su ostali bez posla uslijed zatvaranja raznih objekata okruženi su još većom količinom stresa… Sve te situacije su nas zapravo navele na konstantno razmišljanje o nečemu drugome, a najmanje o sebi. Zato je potrebno u danu uzeti barem pola sata do sat vremena koje ćemo provesti sami sa sobom. Čitanje knjige, gledanje filma ili serije, igranje s kućnim ljubimcem i tjelovježba samo su neki od načina kako provesti ‘vrijeme za mene’.

3. Pravilna prehrana

Kad smo pod stresom, često pribjegavamo nezdravoj prehrani. Razlog tome je što brza hrana sadrži mnoštvo šećera koji nas u stresnim trenucima hrani prividnom ‘srećom’. Na taj način ne unosimo dovoljnu količinu potrebnih makro nutrijenata, vitamina, minerala i vlakana već samo jednostavne ugljikohidrate koji nas brzo zasite, ali od njih brzo i ogladnimo. I tako u krug… S obzirom na to da ne reagiramo svi jednako, neki će u stresnim situacijama imati ‘grč u želucu’ zbog kojeg ne mogu jesti i izgubiti apetit. Prehranom temeljenom na pravilnom unošenju nutrijenata, tijelu ćemo osigurati sve potrebno za normalno funkcioniranje i zdrav imunitet koji su potrebni za borbu protiv stresa.

4. Tehnike opuštanja

Iako ćemo uvijek prvo preporučiti redovitu tjelovježbu, niti s time ne treba pretjerati. Osim toga, onima koji inače nisu redoviti u tjelovježbi, za vrijeme stresnih situacija započinjanje tjelovježbe stvara dodatan stres. Zato postoje razne tehnike opuštanja poput vježbi svjesnog disanja, meditacije, šetnja prirodom, boravljenje na svježem zraku, čajevi za opuštanje, vježbe istezanja ili joga. Svatko može pronaći nešto za sebe!

5. Obitelj i prijatelji

Imati dobre prijatelje i jaku mrežu socijalne podrške može ublažiti stres. Emocionalna podrška koju pružaju socijalne veze i dobri odnosi s partnerima, prijateljima i užom obitelji poboljšava psihološku dobrobit, a utječe i na fizičko zdravlje. Ljudi koji provode vrijeme s bližnjima pronalaze zdravije načine za suočavanje sa stresom te se lakše s njim nose.

Oslanjanje na bližnje za dobivanje podrške donosi zdrave promjene u život stoga vas potičemo na pronalazak aktivnosti u kojima možete uživati u paru ili grupi! Šetnje, zajedničko treniranje, gledanje iste serije ili samo razgovor svima nam pomaže u nošenju s teškim periodima.

Način na koji se nosimo sa stresom je individualan jer se svi međusobno razlikujemo – bitno je slušati svoje tijelo i poruke koje nam šalje jer sami sebe poznajemo najbolje.

Na našim Facebook i Instagram profilima, kao i na profilima Coach4you možete pratiti live treninge svaki radni dan u 18 sati. Priključiti se mogu svi i zajedno s nama raditi na svom psihičkom i fizičkom zdravlju!

Vaš Gyms4you tim

Podijeli: