NOVO | KUPI SVOJ VALUE PACK 🔥

Zašto je odmor od treninga važan?

Kao i velika većina stvari u životu, fitness zahtjeva balans. Često se dogodi da u treningu više poštujemo princip ‘sve ili ništa’ koji postupno dovodi do prezasićenja ili potpunog odustajanja od treniranja. Ako vježbamo bez odmora, povećavamo rizik od ozljeda i izlažemo tijelo prevelikom naporu, a ako uzimamo previše dana za odmor tada gubimo kontinuitet i lakše se upuštamo u duge periode bez aktivnosti.

Zbog toga je iznimno važno izdvojiti vrijeme za odmor u ravnoteži s uređenim rasporedom treninga. Zašto nam je odmor tako važan, saznajte u nastavku.

1. Mišići se grade dok odmaramo

Svaki put kada vježbate stvarate mikroskopske poderotine u mišićnom tkivu. Kada odmarate, vaši mišići počinju zacjeljivati ​​i ponovno jačati, što znači da ćete ubuduće moći raditi istu vježbu s manje napora. Mišići se razvijaju u ‘fazi popravka’ – kada odmarate i punite baterije.

2. Pomažu kod izbjegavanja ozljeda

Preskakanje dana odmora može dovesti do dužih izostanaka zbog ozljeda. Ako vježbate kad ste umorni, veća je vjerojatnost da ćete koristiti lošu formu i imati slabiji fokus na prvailno izvođenje pokreta. Uz to, izloženi ste riziku od ozljeda zbog prenaprezanja jer ste stalno pod stresom i naprežete tijelo te mu ne dajete potrebno vrijeme da se oporavi. Dakle, ako želite izbjeći tjedne ili čak mjesece nesposobnosti za treniranje, osigurajte si dovoljno vremena za odmor.

3. Ubrzavaju vaš fitness napredak

Vježbanje oslobađa hormone stresa i, baš kao što dugi rad bez slobodnih dana može negativno utjecati na vaše zdravlje, previše vježbanja bez dovoljno odmora može dovesti do izgaranja.

Poznato i kao sindrom pretreniranosti, izgaranje može utjecati na vaš središnji živčani sustav, izbacujući ga iz balansa. Vaš središnji živčani sustav sastoji se od različitih dijelova uključujući simpatički živčani sustav – koji pokreće reakciju borbe ili bijega (fight or flight) – i parasimpatički živčani sustav, koji pomaže vašem tijelu da se smiri. Ako ne odvojite vrijeme koje vam je potrebno za odmor i oporavak, tada stalni stres od vježbanja može poremetiti prirodne reakcije vašeg sustava.

4. Pomažu u kreiranju rutine

Dani odmora čine vaš raspored fleksibilnijim – možete oragnizirati vježbanje prema drugim obavezama, a ne obrnuto. Ta fleksibilnost može učiniti vašu rutinu vježbanja održivijom – ako ne možete vježbati jedan dan, možete ga zamijeniti za dan odmora i odraditi trening kasnije tijekom tjedna. Dakle, uključivanje odmora kao sastavnog dijela rasporeda treniranja pomaže vam izgraditi dugoročne zdrave navike.

5. Poboljšava kvalitetu sna

Dok redovita tjelovježba može poboljšati vaš san, odmaranje je također korisno u tom pogledu. Tjelesna aktivnost povećava hormone koji podižu energiju poput kortizola i adrenalina. Stalna tjelovježba bez odmora može dovesti do disbalansa ovih hormona. Dani odmora mogu vam pomoći da bolje spavate dopuštajući da se vaši hormoni vrate u normalno, uravnoteženo stanje.

Izdvojite vrijeme za odmor – tijelo će vam biti zahvalno. 

Podijeli: