Kako ostati u formi tijekom blagdana?

Ostati vjeran svojoj rutini i ciljevima najteže je u vrijeme blagdana. Uz obilje hrane, kolača i alkohola na proslavama teško je uskratiti si užitke i paziti na formu.  Postignut napredak dolazi u rizik, a budući napredak stagnira. No, postoji nekoliko načina kako održati formu koliko-toliko normalnom u ovo ludo blagdansko vrijeme.

1. Pokrenimo se!
Izdvojite vrijeme u danu za kretanje – bilo kakva fizička aktivnost uvijek je korisna za održavanje tijela u formi. Šetnja adventom, klizanje, pa čak i božićni shopping – kretanje, kretanje, kretanje. Pozovite prijatelja ili članove obitelji da vam se pridruže, napravite to zabavnom i ugodnom aktivnošću. Blagdansko vrijeme se ne mora sastojati isključivo od zatvaranja u kuće i stanove.

2. Potrebna je hidratacija.
Osim što je općenita preporuka piti dovoljno vode dnevno, važno je ostati hidriran uz obroke kako bi se potaknuo normalan rad metabolizma. Voda također daje osjećaj sitosti, stoga je lakše održavati unos hrane pod kontrolom. Osim toga, potrebno je ostati hidriran uz konzumaciju alkohola.

3. Rutina je prilagodljiva.
Blagdani su vrijeme koje provodimo s najbližima, ali unatoč tome, uz blage prilagodbe, moguće je ostati dosljedan svojoj rutini: ako vježbaš 5 puta tjedno, sad pokušaj naći vremena za vježbu 2-3 puta tjedno. Uz to promisli unaprijed o vježbanju: organiziraj svoje vrijeme i vježbanje unaprijed, sigurno ćeš se osjećati bolje ako ispuniš postavljene ciljeve.

4. Ne treba pretjerivati.
Suzdržavanje od obilja hrane i pića u ovo je doba godine gotovo nemoguće, stoga to ni ne predlažemo kao opciju. Umjesto toga, pokušajte donekle kontrolirati unos hrane. Nema potrebe pojesti više nego što možete ,,zato što je ukusno’’: bit će ukusno i ako pojedete umjerenu količinu hrane ili konzumirate umjerenu količinu pića. Kvalitetno hranjenje je ključno kako bi brinuli o svom tijelu i ostali u formi, a povremeno je u redu jesti i obroke s visokim udjelima masti.

5. I san je bitan.
San nam pomaže kako bi se naše tijelo odmorilo od svih dnevnih aktivnosti i potencijalnog stresa koji iskusimo tokom dana. Kako bi naše tijelo normalno funkcioniralo i kako bi nam mišići mogli ostati u stanju pripravnosti potreban im je odmor. Zato u svom ludilu blagdana i posjeta pokušajte naći vremena i za kvalitetan san i odmor (sigurni smo da vam to neće teško pasti).

Naposljetku, ne treba biti strog prema sebi. Blagdani su vrijeme užitka, odmora i provođenja vremena s najdražima. Tih nekoliko dana za vrijeme kojih se ne držite strogog rasporeda i plana prehrane neće naglavačke prevrnuti vaš napredak. Sjetite se i uživati u blagdanima, a kada to razdoblje završi uvijek se možete vratiti svojoj rutini i ponovno napredovati.

Vaš Gyms4You tim

Podijeli: