Zašto je trening u teretani bolja opcija od treninga kod kuće?

Odlučili ste da želite početi trenirati, spremni ste na totalnu transformaciju i puni motivacije, ali otvorilo se pitanje – gdje ćete trenirati? Kod kuće ili u teretani? Naravno, lako je učlaniti se u teretanu, ali je također lako odustati nakon nekoliko treninga. Jednostavno je ostati kod kuće i odraditi treninga, a još lakše je pronaći stotinu drugih stvari koje su u tom trenutku važnije od treninga – pranje rublja, igranje igrice, čišćenje kuće itd.

Što god odlučili, da biste vidjeli i osjetili rezultate, morate biti konzistentni i ustrajni, a to ćete najbolje postići u motivirajućem prostoru prilagođenom vašim potrebama. Mjesto na koje možete doći i u potpunosti se posvetiti sebi osigurava višu razinu motivacije i bolje rezultate.

Trening u teretani

Ako su vam ove prednosti važne, teretana je svakako pravi izbor za vas.

 • Vrhunska oprema: Vježbanje može biti puno lakše ako imate puno opcija za odabir. Ako volite kardio sprave, izbor u teretani je velik: traka za trčanje, eliptični trenažer, stairmaster, bicikl, sprava za veslanje…ima ih puno. Također imate mogućnosti dizanja utega. Možete vježbati na spravama, koristiti slobodne utege, sprave s kablovima, trake i još mnogo toga. Sve Gyms4you teretane opremljene su Technogym spravama i prilagođene su potrebama vježbača početnika, ali i naprednim vježbačima.
 • Grupni treninzi: Još jedna velika atrakcija su grupni programi. Naravno, možete pratiti online satove kod kuće, ali to se ne može mjeriti s odlaskom na omiljeni trening i druženjem s ljudima koji također uživaju u toj vrsti vježbanja.
 • Zajednica: Biti okružen ljudima koji vježbaju i rade na sebi u teretani može biti dodatna motivacija i odlična prilika za sklapanje novih poznanstava.
 • Usredotočenost: U teretani nema toga što možete raditi osim vježbanja, a to vam može pomoći da ostanete usredotočeni na svoje vježbe. Nema poslova koje morate obaviti, nema djece koja vas prekidaju i ničega što bi vas omelo u vježbanju.

Treniranje u teretani nekima možda ne odgovara iz ovih razloga:

 • Vrijeme: Još jedna stvar koju morate učiniti ako namjeravate vježbati u teretani je doći tamo. Trebate spakirati torbu, natočiti vodu, obuči se, odvesti se do tamo, parkirati, ići u svlačionicu itd. Za neke ovaj nedostatak i nije nedostatak jer uživaju u ritualu odlaska u teretanu i putovanje do teretane koriste za slušanje omiljene glazbe i audio-knjiga.
 • Drugi ljudi: Ono što je za neke prednost, za druge je nedostatak. Ako ne volite biti okruženi ljudima, vježbanje u teretani možda neće biti idealna opcija za vas.

Trening kod kuće

Trening kod kuće ima svoje benefite i može biti bolja opcija u nekim slučajevima. Neke prednosti vježbanja kod kuće su:

 • Praktičnost: Ne morate se spremati za teretanu, dogovarati čuvanje djece i organizirati vrijeme prema voznom redu autobusa i tramvaja. Također, možete trenirati u bilo koje doba dana i noći, ali to možete i u Gyms4you koji radi svaki dan od 0-24.
 • Raznolikost: Ako se odlučite za trening kod kuće, imate priliku isprobati više vrsta vježbanja – jogu, HIIT, razne vrste cardio treninga. Ovo također otvara mogućnost jako šarolikog treniranje koje može biti zanimljivo nekim vježbačima, ali pridržavanje jednog programa treninga i dalje pokazuje najbolje rezultate. Ako vas zanima isprobavanje raznolikih vrsta treninga, u Gyms4you ćete uskoro moći krenuti na grupne treninga i saznati što vam najviše odgovara.

Ali moramo obratiti pozornost i na loše strane treniranja kod kuće:

 • Monotonost: odlazak na trening u teretanu može vam razbiti monotoniju dana, posebice ako radite od kuće. Ako u istom prostoru odmarate, radite i vježbate, može vam lako dosaditi.
 • Izgovori: Kada vježbate kod kuće i niste pretjerano motivirani, mogli biste se naći u situaciji da izbjegavate vježbanje zbog ‘drugih stvari koje trebate napraviti po kući’.
 • Prostor: Ako ćete se fokusirati na vježbanje s vlastitom težinom, ne treba vam puno prostora, ali ako želite traku za trčanje ili više opreme za treniranje, prostor je očito važan.
 • Manjak opreme: U teretani možete birati između raznolikih sprava za vježbanje, dizanja utega, cardio sprava itd. Kupovina opreme za vježbanje može biti pozamašan novčani izdatak, a ne možete biti sigurni da vam jedan komad opreme neće dosaditi, dok u teretani možete isprobati puno različitih sprava i rekvizita te saznati što vam najviše odgovara.

Zaključak cijele priče je sljedeći: Svatko ima svoje preferencije i očekivanja. Treniranje u teretani vam otvara mnoštvo mogućnosti, omogućava korištenje raznolike opreme i sprava, zajednicu ljudi koji vas motiviraju i prostor u kojem se možete posvetiti svojem boljitku. Gyms4you lanac teretana posvećen je ispunjavanju potreba i želja vježbača i zato smo za vas otvoreni uvijek, svaki dan od 0 do 24, s jednom članskom iskaznicom možete trenirati u svim našim centrima, a uskoro krećemo i s održavanjem grupnih treninga!

Vaš Gyms4you tim

Podijeli: