NOVO | KUPI SVOJ VALUE PACK 🔥

5 benefita vježbanja s girjom

Ako treniraš u teretani, sigurno si se se barem jednom susreo/la s ovim svestranim rekvizitom. Girja je tradicionalni ruski uteg napravljen od lijevanog željeza koji izgleda kao kugla s ručkom za lakše držanje, a zbog svojih benefita postala je nezaobilazni dio opreme svakog fitness centra i teretane.

U nastavku ti donosimo 5 razloga da u svoje treninge uključiš i girju!

1. Radiš snagu i kardio u jednoj vježbi

Vježbanje s girjom prvenstveno je vježba snage, no ako povećaš intenzitet treninga, lako može postati kardio. Kao rezultat toga, sagorjet ćeš veću količinu kalorija ne samo tijekom treninga, već i nakon njega jer će tvojim mišićima trebati energija za njihovu regeneraciju i rast.

2. Poboljšat ćeš držanje tijela

Ako pravilno koristiš girju u vježbama koje izvodiš, ona će ti pomoći ojačati core (mišiće trupa), a time i poboljšaš svoje držanje. Vježbanjem s girjom možeš poboljšati stabilnost kralježnice, što će ti pomoći u svakodnevnom životu i spriječiti bolove u leđima.

3.Ojačat ćeš svoj stisak

Zašto je stisak važan? Ako izvodiš vježbe kao što su zgibovi na horizontalnoj šipci ili deadlift sa šipkom, čvrst stisak igra važnu ulogu u kvaliteti izvođenja pokreta. Tijekom vježbanja s girjom ojačat ćeš mišiće podlaktica, dlanova i prstiju, što može značajno poboljšati snagu tvog stiska, a time ti i olakšati izvođenje prije promenutih vježbi.

4. Pokreće cijelo tijelo

Kada vježbaš s girjom, radiš na mišićima nogu, stražnjice, trbuha, leđa, ramena, ruku i prsa. Ne samo da ćeš vježbama s girjom uključiti sve mišiće tijela, već u jednoj vježbi možeš uključiti nekoliko dijelova tijela odjednom. Ovo su višezglobne vježbe (compound movements) kao na primjer čučanj i deadlift kojima uključuješ mišiće nogu, ali u isto vrijeme aktiviraš i mišiće trupa i stražnjice.

5. Jednostavna je i ne zauzima puno prostora

Vježbe s girjom mogu biti vrlo jednostavne ako znamo kako se pravilno izvode. Zbog toga preporučujemo da se prije vježbanja s girjom posavjetuješ s licenciranim trenerom koji će ti objasniti detalje izvođenja ovih vježbi. Jednom kad savladaš osnove, moći ćeš pustiti mašti na volju i girju koristiti na zabavne i neuobičajene načine. Još jedna odlična stvar kod girja je mogućnost da vježbe sa šipkom zamijeniš vježbama s girjom. Drugim riječima, ako su šipke zauzete – samo uzmi girju u ruke!

Girje zaista mogu biti čudesne za tvoje tijelo ako naučiš ispravno izvoditi pokrete. Za početak se ne zamaraj kvantitetom – neka ti kvaliteta pokreta bude na prvom mjestu!

Tvoj Gyms4You tim

Podijeli: