Zašto uključiti treninge mobilnosti u svoju rutinu

Mobilnost je vruća tema i vrlo je značajna za sve koji vrijeme provode u teretani. Sposobnost punog raspona pokreta u mišićima i zglobovima jedan je od najvažnijih aspekata treninga. Poboljšanje mobilnosti može vam pomoći da kvalitetnije vježbate, smanjite bolove u zglobovima i smanjite rizik od ozljeda.

Saznajte više o mobilnosti, na što ona utječe, zašto biste se trebali usredotočiti na nju bez obzira na dob i kako je poboljšati.

Što je mobilnost i je li to samo druga riječ za fleksibilnost?

Čini se da gdje god pogledate postoji još jedan program, uređaj ili filozofija mobilnosti. I to s dobrim razlogom. Mobilnost je puno važnija za vaš performans nego što mislite.

Premda su dosta slične, fleksibilnost i mobilnost nisu ista stvar. Fleksibilnost je sposobnost produljenja mišića. Razmislite o dodirivanju nožnih prstiju – ako povećavate svoju fleksibilnost, možete produljiti mišiće tetive koljena omogućujući vam da sežete sve dalje prema tlu.

Mobilnost je ipak malo drugačija. Dok se fleksibilnost odnosi na produljenje mišića, zamislite mobilnost kao sposobnost pomicanja zglobova i pratećih mišića u punom rasponu pokreta bez mehaničke pomoći.

Osobe s velikom pokretljivošću mogu kretati cijelo tijelo slobodno i bez boli kroz cijeli raspon pokreta. To uključuje mnogo više od jednostavne fleksibilnosti mišića. Takvo pokretanje zahtjeva raspon pokreta u vašim zglobovima, stabilnost zglobova i mišića, snagu mišića, pravilno poravnanje i simetriju mišića te fleksibilnost mišića.

Zašto je mobilnost važna?

1. Problemi s mobilnošću smanjuju vašu snagu. Nedostatak mobilnosti može dovesti do nepravilne tehnike, što iscrpljuje vašu sposobnost da najučinkovitije proizvedete maksimalnu snagu. Zbog toga slabija mobilnost može ometati rast mišića.

2. Problemi s pokretljivošću povećavaju vaše šanse za ozljede zglobova i mišića. Ako je vaš cilj napredovati u teretani, svaka ozljeda može značiti nekoliko koraka unazad – a to nikako ne želimo.

3. Slaba mobilnost pojačava bol u mišićima i njihov umor. Bol uzrokovana problemima s pokretljivošću mogu umanjiti vašu dosljednost i učestalost dolaska u teretanu. Ako izvodite pokret s ograničenim rasponom pokreta i ne aktivirate pravilno svoje glavne mišićne skupine, manji mišići će preuzeti dodatno opterećenje. Budući da su ti mišići manji i slabiji od vaših primarnih mišića, riskirate pojačanu bol zbog koje možda i odgodite trening sljedeći dan.

Kako uključiti treninge mobilnosti u svoj raspored?

1. Radite raznolike treninge

Vježbanje poboljšava vašu mobilnost, ali morate raditi različite vrste vježbi koje aktiviraju različite dijelove tijela na različite načine.

2. Uključite jogu i pilates (ili njihove elemente) u svoj raspored

Pilates i joga su odlični jer potiču vaše tijelo da  radi u smjerovima u kojima inače ne radi, što je važno za vašu mobilnost.

3. Istežite se

Istezanje pomaže i kod fleksibilnosti i kod mobilnosti, ali specifičnost istezanja za mobilnost je to što otvara vaše tijelo izvan načina na koji se kreće na treninzima.

Vidimo se na treningu,

vaš Gyms4you tim

Podijeli: