Sve što trebate znati o supersetovima

Što su supersetovi? 

Supersetovi su popularna metoda vježbanja u teretani koja uključuje izvođenje dvije ili više vježbi jednu uz drugu bez odmora između. To može biti učinkovit način za povećanje intenziteta i učinkovitosti vašeg vježbanja, pomažući vam da izgradite snagu, poboljšate izdržljivost i sagorite više kalorija.

Koncept iza supersetova je jednostavan: izvođenjem dvije ili više vježbi u nizu, možete ciljati različite mišićne skupine i smanjiti količinu vremena odmora između serija. To može pomoći u stvaranju većih metaboličkih zahtjeva za vaše tijelo, što može dovesti do poboljšane mišićne izdržljivosti i učinkovitijeg korištenja vremena u teretani.

Koje su prednosti supersetova?

Jedna od glavnih prednosti supersetova je ta što vam mogu pomoći povećati ukupni volumen vašeg vježbanja. Izvodeći više serija i ponavljanja u kraćem vremenu, možete izazvati svoje mišiće na nove načine i potaknuti se da postignete bolje rezultate. Supersetovi također mogu pomoći u održavanju ubrzanog otkucaja srca, što može dovesti do poboljšane kardiovaskularne kondicije i većeg sagorijevanja kalorija.

Evo nekoliko primjera uobičajenih supersetova koje možete uključiti u svoju rutinu u teretani:

Bench press i sklekovi: Ovaj superset kombinira klasičnu vježbu snage s vježbom tjelesne težine za ciljanje prsa, ramena i tricepsa.

Mrtvo dizanje i iskoraci: Ovaj superset kombinira dvije vježbe za donji dio tijela za ciljanje gluteusa, stražnje lože i kvadricepsa.

Lat pull-downs i biceps pregibi: Ovaj superset kombinira vježbu za leđa s vježbom za biceps kako bi ciljao cijeli gornji dio tijela.

Čučnjevi i podizanje listova: Ovaj superset kombinira vježbu za donji dio tijela s vježbom za listove kako bi se ciljale noge i poboljšala ukupna snaga donjeg dijela tijela.

Potisak za ramena i bočno podizanje: Ovaj superset kombinira dvije vježbe za ramena za ciljanje deltoida i poboljšanje snage i stabilnosti ramena.

Kako složiti supersetove?

Kada uključujete supersetove u svoju rutinu vježbanja, važno je odabrati vježbe koje se međusobno nadopunjuju i ciljaju na različite mišićne skupine. Također biste trebali obratiti pozornost na svoju formu i izbjegavati korištenje preteških utega jer to može povećati rizik od ozljeda.

Općenito, supersetovi mogu biti izvrstan način za dodavanje raznolikosti i intenziteta vašim vježbama. Uključivanjem ovih tehnika u svoju rutinu u teretani, možete izazvati svoje mišiće na nove načine i postići bolje rezultate u kraćem vremenu.

Vidimo se na treningu!

Tvoj Gyms4you tim

Podijeli: