Pravilno disanje kod izvođenja vježbi – zašto je toliko važno?

Svaku vježbu koju radite za vrijeme treninga trebali biste raditi svjesno i promišljeno, a svaki pokret izvoditi kontrolirano kako biste dobili ono najbolje od cijelog treninga. Samo prolaženje kroz vježbe i pokrete bez razmišljanja o onome što radite, neće vam donijeti rezultate prema kojima želite ići. Svaka vježba sastoji se od puno malih dijelova koji utječu na njezino pravilno izvođenje. Jedna od tih malih stvari koje mogu napraviti veliku razliku je pravilno disanje.

Disanje je nešto s čime se rađamo i što, u principu, znamo raditi, i naše tijelo to obično radi bez razmišljanja. No, postoje različiti načini disanja koji se mogu prilagoditi ovisno o različitim stanjima, a respiratorni proces koji se odvija u našem tijelu radi regulacije svakog pojedinačnog udisaja, ozbiljno je složen.

Tijelu je potreban kisik kako bi moglo funkcionirati

Što se više krećete, potrebno vam je više kisika. Što više aktivnosti radite, vašem tijelu je potrebno više kisika za održavanje funkcije disanja unutar tijela. Što učinkovitije možete isporučiti kisik svojim mišićima, to ćete jače i učinkovitije raditi, što će vas dovesti do boljih rezultata.

Pravilno disanje trebalo bi vam biti jedan od glavnih fokusa tijekom vježbanja. Pravilno disanje može vam pomoći da podignete veće težine; može vam dati više mišićne izdržljivosti u dizanju utega i kardiocentričnim aktivnostima poput trčanja, plivanja i vožnje biciklom; i može vam pomoći da se brže oporavite tijekom aktivnosti visokog intenziteta i sportova poput košarke i nogometa.

Što uopće znači pravilno disati?

Disati uz pomoć dijafragme. Vaša dijafragma je mišić koji se nalazi između prsne šupljine (prsnog koša) i trbušne šupljine i trebao bi biti glavni pokretač koji vam omogućuje disanje, bez obzira vježbate li ili ne. Ipak, mnogi od nas ne angažiraju u potpunosti ovaj mišić pri disanju, već umjesto toga udahnu kraće i pliće, a dah počinje i završava u prsima.

Dijafragmalno disanje, s druge strane, najbolje je za učinkovito i djelotvorno disanje. Ova specifična vrsta disanja, koja uključuje mišiće dijafragme pri svakom udisaju, uključuje polagano udisanje kroz nos ili usta (po mogućnosti nos), ispunjavanje vašeg trbušnog područja (u odnosu na prsa) zrakom, a zatim polako izdisanje i spuštanje trbuha. Prilikom vježbanja, dijafragmalno disanje može pomoći u osiguravanju aktivacije corea i omogućiti vam da dišete dovoljno duboko kako biste isporučili dovoljno kisika mišićima, što ih sprječava da se ranije umore.

Još nekoliko stvari koje je važno zapamtiti:

  • Kontroliranje disanja tijekom treninga snage može vam pomoći da podignete veću težinu i uložite više snage uz manje napora.
  • Što se tiče aerobnih vježbi, poput trčanja i vožnje biciklom, vaš glavni prioritet trebao bi biti uspostavljanje dosljednog obrasca disanja.
  • Tijekom aktivnosti usmjerenih na pokretljivost, poput joge, obično će biti najbolji iznimno dugi udisaji i izdisaji.

Vidimo se na treningu!

Tvoj Gyms4you tim

Podijeli: