Kako doći do vidljivih i definiranih trbušnjaka?

Što se ljeto više bliži to je izvođenje vježbi za trbuh češće viđen prizor u teretanama. Međutim, je li dovoljno raditi vježbe za trbuh kao što su klasični trbušnjaci i očekivati da će se kroz tjedan-dva na trbuhu pojaviti pločice? Ne baš. Razmislimo o tome na ovaj način – koliko često sretnete osobu koja ima vidljive i definirane trbušnjake? Vrlo rijetko, zar ne? Kada bi dolazak do trbušnjaka bio jednostavan, puno više ljudi bi uokolo hodalo isklesanog trbuha.

Premda nije jednostavno, nije niti nemoguće. Evo što možete napraviti da biste si povećali realne šanse za definiranim trbušnjacima!

Smanjite udio masti na tijelu

Bez obzira na to koliko su dobro razvijeni vaši trbušni mišići, oni nikada neće zasjati punim sjajem ako su prekriveni slojem masti. Međutim, to ne znači da biste se trebali pokušati riješiti masnoće na trbuhu izvođenjem trbušnjaka, jer ciljano skidanje masnoće ne funkcionira. Ono što funkcionira je smanjivanje postotka masti na tijelu. Ako smanjite ukupnu količinu masnoće koju nosite na tijelu, to će neizbježno smanjiti masnoću iza koje se kriju vaši trbušnjaci.

Kako ostvariti ovaj cilj? Pravilna prehrana, dizanja utega i kardio trening.

Pojam pravilne prehrane varirat će od osobe do osobe budući da ne kreće svaka osoba sa iste startne točke, nema iste potrebe, a ni iste ciljeve. Za savjet o pravilnoj prehrani javite se našim Coach4you trenerima!

Radite raznolike vježbe – ne samo trbušnjake

Realnost je ovakva: možete napraviti 100 trbušnjaka dnevno, ali to vam ne garantira da ćete imati vidljive trbušne mišiće. Uz pravilnu prehranu, u svoj fitness režim ukomponirajte više vrsta treninga. Fokusirajte se na nekoliko glavnih vježbi, postupno si otežavajte treninge, uključite kardio ili HIIT treninge.

Pod glavnim vježbama mislimo na čučnjeve, mrtva dizanja, bench press i overhead press. Ove vježbe nisu poznate kao vježbe za trbušnjake i core, ali kod izvođenja ovih višezglobnih (compound) vježbi mišići torza se aktiviraju puno intenzivnije nego kod nekih vježbi koje su tradicionalno značene kao vježbe koje ciljano rade na tom dijeli tijela. Kada izvodite npr. čučanj, ne radite samo na mišićima donjeg dijela tijela. Cijelo vaše tijelo mora uložiti napor, a posebice sami core koji stabilizira tijelo. Njegova aktivacija osigurat će vam pravilnije izvođenje ove vježbe, a u isto vrijeme ćete zbog napora koji ulažete raditi i na mišićima trupa. Zato na sljedećem treningu stisnite te trbušne mišiće kod izvođenja svake vježbe i osjetit ćete (a kasnije i vidjeti) zamjetnu razliku.

Budite strpljivi

Jedna od najvažnijih stvari koje trebate upamtiti – ništa se ne mijenja preko noći i svaki cilj iziskuje trud i napor. Metode za brz dolazak do trbušnjaka zvuče odlično i primamljivo, ali nažalost nisu realne. Naslovi kao što su ‘Kako do trbušnjaka u samo 5 dana’ ili ‘Uz ovih 6 vježbi zagarantirane su vam pločice u samo nekoliko dana’ neće vam otkriti prečac kojim možete doći do rezultata – jer on ne postoji. Budite predani svome cilju, trenirajte zbog sebe, jedite kvalitetnu hranu i rezultati će doći. Ne za tjedan dana, ali će doći. 😊

Vidimo se na treningu,

tvoj Gyms4you tim

Podijeli: