Tri savjeta za lakši povratak u rutinu treniranja

Otvaranje vrata teretana jedva smo dočekali, a sreća koju smo osjetili kad ste tako velikom broju popunili naše prostore je jednostavno neprocjenjiva. Prošla, ali i ova godina po mnogo čemu su specifične i drugačije, a ono što nas je cijelo vrijeme pratilo je stalno promjena rutina.

Svaka restrikcija i svaki novi lockdown koji je nastupio sa sobom su donijeli i nove rutine. Rad iz ureda trebalo je zamijeniti radom od kuće, a to samo znači da smo se morali iz jedne poznate, i mnogima sigurne, rutine prebaciti na novu. Neki brže stječu nove navike i lakše odbacuju poznate rutine i mijenjaju ih novima. S druge strane, postoje i oni koji se na to privikavaju teže, a to je u potpunosti normalno. Svi smo različiti i na drugačije načine poimamo svijet oko sebe.

Isto se dogodilo i s rutinom treniranja u teretanama koju smo morali zamijeniti rutinom treniranja kod kuće uz minimalne, nikakve ili improvizirane rekvizite i opremu. Oni koji su naviknuti na treniranje sa spravama možda su se teže naviknuli na fizičku aktivnost u kućnim uvjetima, ali sigurni smo da je većina svoje navike treniranja uspješno zamijenila kućnim treninzima. Kako bismo te redovito održali aktivnima i motiviranim, kroz oba lockdown-a u kojima su teretane bile zatvorene održavali smo online treninge svaki radni dan. Interes je bio velik, a upravo je to ono što smo htjeli postići!

Sad kad su teretane ponovno otvorene, a neki možda još uvijek rade od kuće ili studiraju online, potrebno je ponovno stvoriti rutinu i naviku odlaska u teretanu. Kako bismo ti i taj dio olakšali, donosimo tri savjeta za lakši povratak u rutinu treniranja u teretanama.

1. Dobra organizacija je pola posla

Za ovu smo poslovicu svi čuli, ali koliko smo je zapravo puta primijenili u stvarnosti? Često se dogodi da imamo osjećaj da nam je dnevni ili tjedni raspored toliko popunjen da nemamo vremena za sebe. No koliko je zapravo taj osjećaj popunjenosti samo privid jer nam dani i vrijeme možda nisu dobro organizirani? Jedan od načina za bolje organiziranje je korištenje planera u koji se zapisuju događaji i obveze u vremenu u kojem su zakazani. Ako je tvoj raspored većinom sličan ili gotovo identičan, a podrazumijeva fiksno radno vrijeme ili unaprijed dogovorena predavanja, predlažemo ti da svaku nedjelju popodne uzmeš planer ili komad papira i posložiš prioritetne obveze koje te u narednom tjednu čekaju. Tako ćeš imati bolji uvid u slobodno vrijeme koje ti ostaje za iskoristiti za trening.

2. Imaj cilj

Često nešto radimo ili prakticiramo, a zapravo ne znamo koji je cilj. Cilj je krajnja točka koju želimo postići, a sve što prakticiramo na putu prema ostvarenju cilja su sredstva kojima dolazimo do tog cilja. S druge strane, ponekad si zadajemo previsoke ciljeve koji nas psihički počnu gušiti i tištiti. Zato je potrebno naći zlatnu sredinu i započeti s malim ciljevima. Jedan od malih, početničkih ciljeva može biti treniranje u teretani jednom tjedno. Nakon što ostvariš taj cilj i to ti prijeđe u naviku, postavi veći cilj – treniranje dva puta tjedno. Kad ostvariš taj prvi, početnički cilj, shvaćaš koliko je organizacija vremena bila uspješna i poželiš ići još više, još bolje i još jače. Cilj po cilj i nakon nekog vremena ćeš stvoriti naviku organizacije vremena i rutine.

3. Budi pozitivan

Ne mislimo na koronavirus. Na to ostani negativan! No, prošla i ova godina naučile su nas da je neizvjesnost nešto s čime se trebamo naučiti nositi. Iako smo većinu vremena proveli kod kuće i na taj način štitili i sebe i druge, bili smo izloženi ostalim stresorima koji su nas okruživali. Kad smo pod stresom, često se okupiramo samo mislima koje nas okružuju i zapostavimo fizičku aktivnost. Upravo fizička aktivnost i redoviti treninzi nam mogu uvelike pomoći da smanjimo količinu stresa koji se u nama nakuplja. O utjecaju stresa smo već pisali, ali ono što uvijek možemo ponavljati je da fizička aktivnost ima višestruke benefite na naše tijelo i um. Prema tome, za takvo nešto bismo uvijek trebali pronaći volje, ali i vremena.

Dođi, pridruži nam se i odaberi vrijeme koje ti najbolje odgovara za treniranje. Otvoreni smo 0-24 i čekamo te!

Tvoj Gyms4you tim

Podijeli: