Koliko puta tjedno je najbolje trenirati?

Svaki vježbač ima svoj ritam i broj treninga koji želi odraditi svaki tjedan. Za neke to znači svakodnevne posjete teretani, dok neki preferiraju raspored koji se sastoji od 2 do 3 treninga tjedno. Najčešći raspored treninga za većinu ljudi koji za cilj imaju povećanje mišićne mase je treniranje minimalno 4 puta tjedno – svaki dan za jednu skupinu mišića.

Koji raspored treninga je najbolji?

Kao i za većinu pitanja u fitness svijetu, na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Ovisno o fizičkoj spremnosti, ciljevima i mnogim drugim aspektima, različit raspored i broj treninga odgovara različitim vježbačima. Nekoliko stvari koje je dobro imati na umu pri kreiranju vlastitog rasporeda treninga u teretani su obuhvaćanje više oblika treninga, aktivacija različitih mišićnih skupina i trajanje svakog treninga. U slučaju da je vaš cilj gubitak viška kilograma, između cardio treninga važno je ubaciti i treninge snage kako bi se tijelo ravnomjeno oblikovalo i učvrstilo. Ako je vaš cilj povećanje mišićne mase, preporučuje se raspored treninga od kojih se svaki trening fokusira na jednu mišićnu skupinu, uz cardio treninge i treninge mobilnosti koji će osigurati izdržljivost i umanjiti mogućnost za ozljede.

Odmor je pola treninga

Važno je obratiti na osiguravanje vremena između treninga koje je posvećenu odmoru i regeneraciji mišića. Zahtjevan svakodnevni trening snage može dovesti do pretreniranosti i izazvati kontraefekt samog treninga. Slušajte svoje tijelo i omogućite mu dovoljno odmora kako bi i dalje moglo pravilno i efektivno izvoditi vježbe. Preporuča se dva dana odmora tjedno, no to i dalje ovisi o vašim ciljevima i režimu treninga.

Kvaliteta iznad kvantitete

Neovisno o broju treninga koje izvodite tjedno, svaki trening koji započnete, odradite kvalitetno! To znači da vrijeme koje odvojite za trening, to stvarno i bude – ogradite se od distrakcija, pratite vrijeme odmora između vježbi te svaku vježbu izvodite pravilno i promišljeno. Dva sata hodanja po teretani mogu se računati kao cardio, ali također mogu i ‘razvodniti’ trening snage. Tri kvalitetna treninga tjedno, mogu značiti puno više za vaš napredak od prehodanih 5 treninga tjedno.

Možemo reći da ne postoji jedan savršen raspored treninga, već bi on uvijek trebao biti prilagođen ciljevima i sposobnostima vježbača. Najvažnije je da ostanete aktivni i da u treninzima maksimalno uživate, a rezultati će svakako uslijediti.

Vaš Gyms4You tim

Podijeli: