Kako početi: bodyweight ili treninzi s utezima?

Prilikom kretanja u teretanu, jedno od većih pitanja je otkud krenuti? S kojim vrstama treninga: bodyweight ili s treninzima s utezima? U nastavku donosimo osnovne informacije o obje vrste treninga kako bismo vam pomogli donijeti tu odluku.

Bodyweight treninzi su treninzi vlastitom tjelesnom težinom. Njima uključujemo cijelo tijelo u trening i, pružajući otpor gravitaciji, razvijamo motoričke i funkcionalne sposobnosti organizma. Rezultati se mogu razlikovati ovisno o tipu bodyweight treninga, a razlikujemo trening jakosti, mišićne izdržljivosti i trening kardiorespiratorne izdržljivosti.

Prednosti bodyweight treninga

Kroz trening jakosti osposobljavamo mišiće da voljnim trudom proizvedu silu. Cilj treninga jakosti je uključiti veći postotak mišićne mase, ali pritom paziti da ne preopteretimo mišiće. Treba imati na umu da trening jakosti nije isto što i trening snage. Kod treninga snage cilj je izvesti radnju, ali svjesno i namjerno to učiniti maksimalno brzo. Trening snage treba biti dio treninga jakosti za optimalne rezultate. U treningu mišićne izdržljivosti koristi se manji postotak mišićne mase, no fokus je na sposobnosti mišića da radnju izvode dulje vrijeme. Mišićna izdržljivost je potrebna za izvođenje većine svakodnevnih, ali i atletskih aktivnosti. Treninzi kardiorespiratorne izdržljivosti pak, utječu na zdravlje respiratornog i cirkulacijskog sustava. Oni utječu na udio kisika koji skeletni mišići dobivaju za vrijeme fizičke aktivnosti. Kardiorespiratorne vježbe važne su i za gubitak kilograma te poboljšavaju rad srca i pluća.

Bodyweight treninzima gradimo izdržljivost, fleksibilnost i relativnu snagu, no za razvoj apsolutne snage, bodyweight treninzi nisu dovoljni.

Da bi razvili apsolutnu snagu, odnosno sposobnost organizma da savlada vanjsko opterećenje, za pomoć se koriste utezi i formiraju se treninzi s utezima

Prednosti treninga s utezima

Ovom vrstom treninga jačaju se kosti i mišićna masa te se poboljšavaju izgled i držanje tijela. Treninzi s utezima imaju gotovo iste zdravstvene benefite kao i bodyweight treninzi, no bodyweight treninzi ponekad nisu dovoljno zahtjevni naprednim sportašima i rekreativcima. Treniranje s utezima dodatno gradi izdržljivost te jakost mišića, njihovu masu i tonus. Vježbe s utezima također su dobre za ubrzanje metabolizma u mirovanju, a time i sagorijevanje kalorija, te pomažu u kontroli šećera u krvi i smanjuju rizik od dijabetesa. Dugoročno, vježbe s utezima pozitivno utječu na zdravlje kostiju, pravilno držanje i, poboljšavajući kardiovaskularno zdravlje, na dugovječnost. 

Iako se kod bodyweight treninga kao nedostatak uzima to što brzo mogu postati prelagani, treninzi s utezima isto tako brzo mogu postati dosadni. Također, svakodnevno treniranje s utezima može dovesti do stagnacije, odnosno do nemogućnosti napretka. No, kao najveća mana treninga s utezima uzima se to što je zbog njih oporavak mišića sporiji. Ako trenirate utezima svaki dan, tijelu ne dajete pravilnu priliku za oporavak, a neplaniranje treninga može dovesti do ozljeda ili problema s neravnotežom mišića. 

Da zaključimo, i bodyweight treninzi i treninzi s utezima imaju podjednake zdravstvene benefite. Jedino po čemu se razlikuju je intenzitet samog vježbanja i njegove posljedice. Bodyweight treninzi mogu biti bolja opcija za one koji ne žele prenaglo krenuti u fizičku aktivnost ukoliko nemaju prijašnjeg iskustva. No, treninzi s utezima su neizbježni za svakoga tko želi povećati masu i tonus mišića, i raditi na svojoj snazi i izdržljivosti, ali u određenoj mjeri. Na vama je da odlučite, a na nama da vas u tome podržimo.

Vaš Gyms4you tim

Podijeli: