NOVO | KUPI SVOJ VALUE PACK 🔥

Kako se vratiti u gym rutinu nakon ljetne pauze

Godišnji odmori su gotovi te je sada savršeno vrijeme za vratiti se treninzima i redovitoj aktivnosti. Nadamo se da ste se tijekom ljetnih mjeseci uspjeli odmoriti i napuniti baterije te da se sada osjećate spremni za povratak svakodnevnoj rutini vježbanja i zdravim navikama.

Evo nekoliko savjeta uz koje ćete se bez briga vratiti u teretanu:

1. Samo polako. 

Kada se vraćate u svoju gym rutinu nakon ljetne pauze, ključno je postupati pažljivo. Počnite s 20% intenziteta na kojem ste bili prije pauze. Držite se nekoliko vježbi za različite dijelove tijela i postepeno povećavajte broj serija i ponavljanja. Ako odmah krenete s visokim intenzitetom, riskirate ozljede ili pretreniranost.

2. Trebate plan. 

Nakon što ste postavili svoje ciljeve, važno je izraditi strukturiran plan koji će vam pomoći da ih ostvarite. Plan možete napraviti na tjednoj i mjesečnoj razini. Ako niste sigurni kako napraviti plan, uvijek se možete obratiti osobnim trenerima koji će vam pomoći stvoriti prilagođeni plan.

3. Pratite svoj napredak. 

Praćenje napretka je ključno za ostvarenje vaših ciljeva. Bez praćenja, teško je znati jeste li na pravom putu prema svojim fitness ciljevima. Možete koristiti dnevnik vježbanja ili aplikacije za praćenje napretka kako biste bili sigurni da idete u pravom smjeru.

4. Održavajte dosljednost. 

Kako englezi kažu: “consistency is key” što znači da su kontinuirano vježbanje i pridržavanje vašem planu ključni za postizanje dugoročnih rezultata. Neka dosljednost postane vaša navika kako biste održali svoju gym rutinu i ostvarili svoje ciljeve.

5. Neizbježne upale mišića.

Nakon prvih nekoliko treninga, neizbježne su upale mišića, ali nemojte brinuti jer će se nakon tjedan-dva upala smanjiti i osjećati ćete se bolje. Da bi ublažili upalu, preporučamo vam da se prije treninga dobro zagrijete i lagano istegnete cijelo tijelo, uključujući vježbe mobilnosti. Nakon treninga, istegnite mišiće koje ste trenirali. Također, korisna je samomasaža s foam rollerom. Naizmjenični toplo-hladni tuševi i profesionalne masaže također mogu značajno pomoći.

Važno je shvatiti da je uzimanje pauze i odmora sasvim prirodno. Pristup povratku u trening rutinu trebao bi biti promišljen, pažljiv i bez suvišnog samokritiziranja. Tijekom procesa povratka važno je uživati u svakom koraku i pažljivo promatrati kako se vaše tijelo mijenja i kako se osjećate u njemu.

Podijeli: