Kako odrediti težinu utega za trening

Određivanje odgovarajuće težine za korištenje tijekom treninga ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vaše fitness ciljeve, trenutnu razinu snage i određenu vježbu koju izvodite.

1. Definirajte svoje ciljeve

Odredite želite li se usredotočiti na izgradnju snage, mišićne izdržljivosti ili hipertrofije (rast mišića). To će utjecati na odabir težine i raspona ponavljanja koje biste trebali koristiti.

2. Procijenite svoju trenutnu snagu

Započnite s težinom koja vam omogućuje izvođenje vježbe u pravilnoj formi. Ako ste početnik, počnite s manjim utezima i postupno povećavajte opterećenje.

3. Raspon ponavljanja

Broj ponavljanja koje izvodite po seriji utječe na težinu koju biste trebali koristiti. Za trening snage (manji broj ponavljanja, veća težina), ciljajte na težinu koja vam omogućuje izvođenje 1-6 ponavljanja u dobroj formi.

Za hipertrofiju (umjerena ponavljanja, umjerena težina), ciljajte na težinu koja vam omogućuje izvođenje 6-12 ponavljanja u dobroj formi. Za mišićnu izdržljivost (više ponavljanja, manja težina), ciljajte na težinu koja vam omogućuje izvođenje 12-20+ ponavljanja u dobroj formi.

4. Progresivno preopterećenje

Kako se vaša snaga poboljšava, postupno povećavajte težinu kako biste nastavili izazivati svoje mišiće. Progresivno preopterećenje ključno je za stalni napredak i prilagodbu. Postupno povećavajte težinu (npr. 5-10% odjednom) kako biste izbjegli nagle skokove koji mogu ugroziti vašu formu.

5. Slušajte svoje tijelo

Obratite pozornost na to kako se vaše tijelo osjeća tijekom i nakon svake serije. Težina bi trebala biti izazovna, ali podnošljiva, a trebali biste održavati pravilnu formu tijekom vježbe. Ako vam se čini da je opterećenje prelako ili preteško, prilagodite ga prema tome.

Vaš Gyms4you tim

Podijeli: