Je li izostanak upale mišića znak da je trening bio neuspješan?

Koliko ti se puta dogodilo da nakon treninga dobiješ upalu mišića? A koliko ti se puta dogodilo da je upala mišića nakon treninga jednostavno izostala?

Mnogi vježbači često upalu mišića smatraju potvrdom da je trening bio uspješan. No koliko je upala mišića zaista potvrda za to?

Upala mišića, ili muskulfiber je potpuno prirodna reakcija organizma, a nastaje ako je tijelo izloženo intenzivnijoj aktivnosti nego inače. Pritom mišići doživljavaju stres, a u tom procesu nastaju mikrooštećenja na mišiću i tijelo samo aktivira svoj obrambeni mehanizam koji nazivamo upalom mišića. Ona se najčešće javlja 24 do 48 sati nakon treniranja. To, naravno, nije pravilo jer su u pitanju i mnogi drugi faktori koji mogu utjecati na brzinu stvaranja upale.

Simptomi upale mišića su bol, zategnutost i osjećaj krutosti mišića. Kada mišiću ponestane kisika, počinje proces nakupljanja mliječne kiseline koja pokreće mikrooštećenja mišića. Tada organizam sam pokreće određene biokemijske procese kako bi se oporavio. Veća opskrbljenost kisikom znači bolju opremu kisika i hranjivih tvari, a samim time mišić počinje rasti.

Drugim riječima, intenzivnim treningom nakon dulje pauze, ili uvođenjem nekih novih opterećenja, slikovito rečeno, dolazi do kidanja mišića koji postupnim oporavkom rastu, a za oporavak je potrebna dovoljna količina kisika.

Do smanjene opskrbe kisikom može doći i prilikom nekih drugih fizičkih aktivnosti, a ne samo prilikom treniranja, stoga je odgovor na naše naslovno pitanje negativan – izostanak upale mišića nakon treninga nije pokazatelj neuspješnog treninga.

Rast mišića može se postići i bez upale mišića. Dapače, ponekad jake upale mogu imati negativan utjecaj na rast mišićne mase i jakost. Jaka upala mišića može biti pokazatelj pretjerivanja prilikom treniranja jer će mišićima trebati više vremena da se oporave nego da krenu s procesom rasta.

Trebamo li pričekati da upala prođe ili možemo nastaviti trenirati?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostran. Zapravo ovisi o jačini upale mišića. Ako nas upala ometa u obavljanju svakodnevnih zadataka, sasvim je jasno da će nas ometati i u treningu pa je u tom slučaju jedini izbor pričekati da se tijelo oporavi. S druge strane, ako imamo slabiju upalu određene skupine mišića, možemo nastaviti s treningom neke druge skupine mišića.

U svakom slučaju, izostanak upale nikako nije znak neuspješnog treninga. Fokus stavi na ispravnost izvođenja vježbi i korištenja sprava, a rast mišića doći se sam po sebi.

Tvoj Gyms4you tim


Izvori:

Monitoring the athlete training response: subjective self-reported measures trump commonly used objective measures: a systematic review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769708

The mechanisms of muscle hypertrophy and their application to resistance training https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20847704/

Podijeli: